Hotellipeli – jokaisen oman elämänsä matkanjohtajan lempipeli
Kaksi ja puoli kuukautta ja kahdeksan maata, niiden sisällä noin parikymmentä eri lokaatiota, joissa majoittuisimme seuraavien kuukausien aikana. Miten välttää ludesängyt, optimoida liikkumiset ja mukavuudet sekä tietenkin pysyä budjetissa? Niin, ja miten tulin kaikesta varovaisuudestani huolimatta huijatuksi…
Ihanalla Koh Yao Yain saarella Phuketin kupeessa.
Kuten jo paljastin, meillä on tietty budjetti, eli mitä tahansa ei voinut varailla minne tahansa, ja vaikka olen joskus sanonut, etteivät excel ja minun mailmankuvani puhu samaa kieltä, mutta nyt päädyin tekemään laskelmat nätisti taulukkoon, jotta hahmotan koko ajan, missä kokonaisbudjetti menee, ja miten sen kanssa on varaa pelata. Voi pojat, siitä onkin tullut iltojeni ilo, kun metsästän vuokra-autoja ja Black Friday -lippuja paikkoihin, joissa haluamme käydä. Mutta kyllä se on kannattanutkin: etenkin Jenkeissä kaikki on niin kallista, että 50% halvemmat liput Legolandiin, johon lapset välttämättä haluavat, lämmittivät kyllä mieltäni.
Paluu Phuketiin
Olin päättänyt varata majoitukset maa kerralla siinä järjestyksessä, jossa reittimme etenisi. Joten kun aloin miettiä, mihin suuntaisimme Thaimaassa, huomasin mielenkiintoisen asian hotels.comista: sen kautta on myös tosi kätevä varata maiden sisäisiä lentoja, ja jostain syystä bookingin kautta laukkujen lisääminen lennolle on huomattavasti edullisempaa, kuin muiden varaussivustojen.
Toisen koronatalven tyhjät unelmarannat Phuketissa.
Me päädyimme helppoon vaihtoehtoon, ja otimme jatkolennot Bangkokista Phuketiin. Olimme viimeksi olleet Phuketin suunnalla pari vuotta aikaisemmin, toisena koronatalvena, jolloin koko saari oli vasta pikkuhiljaa avautumassa koronasulkujen jälkeen. Phuketin saari on helposti aliarvostettu, sillä se on valtava ja tarjoaa jokaiselle jotakin, ja koska meitä ei todellakaan kiinnosta isoimpien rantojen hullu turistimeininki ja kreisibailaus, lähdimme katselemaan asuntoa pienempien rantojen läheisyydestä. Kun sitten löysin ihanan asunnon Rawailta, oli ratkaisu helppo: olisimme pari viikkoa Etelä-Phuketissa, Rawain ja Nai Harnin alueella. Nai Harn on joissakin äänestyksissä nimetty jopa Phuketin kauneimmaksi rannaksi.
Sitten siirryin etsimään hotellia Bangkokista ja sen jälkeen Singaporesta. Ja siinä kohtaa aloinkin hiffata tämän matkan kannalta oleellisen asian…
Booking.com on sarjavaraajan ystävä
Joskus määrällä saa huomattavia etuja. Niin myös booking.comissa. Ensimmäinen Phuketin kohteemme on Airbnb:n kautta, mutta seuraava booking.comista. Ja kun olin varannut sen kautta kolme hotellia ja kahdet maan sisäiset lennot kuudelle hengelle – kaverini lapsensa kanssa olisi siis Thaimaassa mukanamme – aloin saada huomattavia tarjouksia bookingin hinnoista.
Kohta ollaan taas varpaat hiekassa.
Ja niinhän se toimii: mitä enemmän varaat, sitä edullisempia hintoja sitä kautta saa. Kun aletaan puhua kymmenistä varauksista, hintaetu on huomattava. Siksi olenkin käyttänyt tämän reissun varauksiin pääosin booking.comia ja Airbnb:tä: halvemman hintatason maissa voidaan majailla hotellissa, koska ulkona syöminen ei maksa liikaa, mutta kalliimpien hintojen maissa olen pyrkinyt siihen, että meillä olisi huoneisto tai Airbnb, jossa voisimme itse tehdä osan ruoista. Budjettimme ei toden totta taivu siihen, että söisimme kolme kertaa päivässä ulkona kahden ja puolen kuukauden ajan.
Ensin yleiskuva, sitten kohde ja sitten armoton kartan zoomaus
Kuinka sitten suunnittelin kunkin maan reitit ja kohteet? Jokaisella on varmaankin oma tapansa rakentaa reissuja, mutta minä toimin sillä tavalla, että ensin googlaan tai juttelen ChatGPT:n kanssa ja opin ymmärtämään yleiskuvaa: missä on parhaat snorklausrannat, missä lapsiperheystävälliset alueet, missä muita reissajien suosittelemia kohteita jne. Niistä teen esikarsinnan ja alustavat päätökset sen suhteen, missä kannattaa asua ja mitä tehdä.
Sadepäivän kävelyllä Sri Lankassa.
Sen jälkeen lähden skannaamaan läpi asuntotarjontaa, ja teen sen lähes aina karttanäkymän kautta. Meillä on yleensä kriteerinä uima-allas, rannan läheisyys, ilmastointi ja riippuen mukana olevien lasten määrästä, yleensä kolme makuuhuonetta, mutta tällä reissulla pärjäämme usein parilla. Sekä Airbnb että Booking.com antavat filtteröidä tulokset näillä hakukriteereillä, ja usein vielä asetan myös yön maksimihinnan. Silloin näen jotakuinkin, kuinka suurta valikoimaa kukin paikka tarjoaa, ja pitääkö luopua jostain, esim. uima-altaasta.
Kun olen saanut hakutulokseni eteen, en oikeastaan ikinä lähde selaamaan tuloksia hotelli hotellilta, vaan avaan ne kartalle. Kartan kautta hahmottaa paljon paremmin, miten asunto sijoittuu rantaan, kauppoihin, ravintoloihin ja muihin mahdollisiin asioihin nähden. Ja sieltä kun sitten alkaa klikkailla paikkoja auki ja selata vaihtoehtoja, yleensä löytää etsimänsä aika kivuttomasti. Tällä reissulla eniten päänvaivaa itselleni tuotti Miami, koska meitä ei tosiaan edes hirveästi huvittanut sinne mennä, ja kaupungin ihan kamala hintataso asetti kyllä tämän matkanjärjestäjän todella tiukoille.
Lisäksi luen aina arvosteluja, koska sieltä yleensä paljastuu totuus: kerran yhdessä Airbnb:ssä oli bed bugseja, mitä lie, ja ai itku sitä kutinan määrää. Ei koskaan uudestaan, kiitos. Ja tämän kaltaiset asiat ihmiset kyllä aika kiitollisesti raportoivat arvosteluissa. Niitä kannattaa selata.
Ai kauhea, kun alkoi naurattaa tähän kuvaan törmätessäni. Legendaarinen “Oispa kaljaa” -kuva Guadeloupelta.
Sen sijaan Australiaan löysin tosi kätevästi kaikki paikat haluamamme reitin varrelle ja Uuteen-Seelantiin paikallinen kaverini antoi monta hyvää tärppiä, joten niiden maiden osuudet sain aika ripeästi kasaan. Tätä myös helpotti se, että saavumme kyseisten maiden lomasesongin jälkeen, joten paikoissa oli reilusti tilaa, ja hinnatkin olivat tippuneet lomasesongin jälkeen.
Fiji, yllättävän edullinen ja yhtä aikaa hurjan kallis
Fijin kohdalla olin oikeastaan kahden vaiheilla: toisaalta olisin halunnut jonkun ihanan bungalowin läheltä rantaa, jossa olisin voinut riippumatossa katsella merelle, mutta tästä kuvasta jouduin luopumaan kahdesta syystä: ensinnäkin hyvätasoiset sellaiset maksoivat ihan älyttömästi, ja vaikka itse pärjäisin kyllä vähän vaatimattomammassakin bambumajassa, lapsi ei, ja se liittyy hyttysiin. Olemme Fijillä keskellä heidän kuumaa ja kosteaa vuodenaikaansa, jolloin hyttyset ovat taatusti seuranamme iltaisin. Ja lapsemme on hyttysille erittäin erittäin allerginen, joten jos halusimme nukkua, olisi asumisen Fijillä oltava sellainen, ettei lapsi raavi itseään hengiltä joka yö.
Varpaat Similaneilla. Fijillä on kuulemani mukaan juuri näin kirkkaat vedet.
Eli vaikka Fijillä olisi helposti voinut asua satasella per yö, jouduimme tekemään sinne toisenlaisen, hyttysenpitävämmän suunnitelman. No, kun sitten tajusin, että Fijillä pitää maksaa enemmän, alkoi mielessäni syntyä plan B: mitäpä jos satsaisimme sinne niin paljon, että ottaisimmekin täysihoidon. Lopulta se saattaisi tulla edullisemmaksi, kuin keskihintainen parempi paikka, ja takaisi sen, että Australia ja Uuden-Seelannin aktiivilomailun jälkeen olisimme aloillamme ja lepäisimme viikon. Ja niinpä siis päädyin varaamaan meille aika hienon hotellin täysihoidolla. Ja pysyttiin vielä budjetissakin!
Ja sitten päivän hyödyllinen varoitus: älä tule huijatuksi booking.comissa
Tämän reissun toistaiseksi ainoan mokani tein booking.comin kautta Sydneyyn varaamani hotellin kanssa. Jos et tunne sitä, miten booking.com toimii, niin pieni selitys tähän väliin: jokaisesta hotellista syntyy aplikaatioon oma varaus, ja jokaisesta varauksesta voi viestittää kyseisen hotellin kanssa privaattichatin välityksellä. Ei siis sähköpostitse, vaan aplikaation sisällä olevalla chat-toiminnolla. Lisäksi booking vaatii varausvahvistukseen luottokorttia, vaikka maksu tapahtuisikin paikan päällä, joten he tarkistavat kortin, vaikka eivät varaushetkellä veloita kortilta mitään. Ja tässä on nyt huijareiden iskun paikka.
Olin käyttämässä autoa renkaidenvaihdossa – peruskaoottinen maanantai – kun bookingista tuli hotellin chatissa viesti, että varauksesi vahvistus epäonnistui. Samassa viestissä hotelli sanoi, että joutuvat perumaan varauksen, elleivät saa vahvistettua varausta uudestaan kortiltani, ja että samalla he pidättävät tililtäni majoituksen summan, joka palautuu hetken päästä tililleni. Kun viesti tuli eteeni bookingin aplikaatiossa ja hotellin privachatissa, ja koska olin tosi kiireisessä paikassa, enkä ajatellut enempää, menin ja vahvistin varaukseni chatissa olleesta linkistä. Ja sepä olikin huijaus.
Minä ja Teini kauan sitten Khao Lakissa.
Aloin epäillä jotakin kun prosessi oli niin hidas. Lopulta se kuitenkin meni läpi, mutta rahat eivät palautuneet tililleni. Tässä kohtaa vastasin hotellille chatissa ja sanoin, että vahvistus onnistui, mutta rahat eivät palautuneet tililleni, ja kyselin, kuinka kauan siinä mahtaa kestää. Silloin hotellilta tuli vastaus, etteivät he ole lähettäneet sitä aiempaa viestiä, vaan se on huijaus.
Apua, vaikka summa ei ollut hirvittävän iso, joitain satoja euroja, aloin tajuta, että olin käynyt vahvistamassa siirron verkkopankkitunnuksillani, joten joutuisin kuolettamaan korttini, vaihtamaan verkkopankkitunnukseni, ja tietenkin tuhat muuta asiaa tai aplikaatiota olivat kytkettynä tuohon korttiini. Ai saamari mikä soppa. Kului lopulta viikkoja, ennen kuin olin saanut kaiken sumplittua taas järjestykseen – enkä luonnollisestikaan saa peniäkään takaisin mistään, koska oli oma syyni mennä klikkaamaan linkkiä. Tätä huijausta kannattaa varoa, sillä se on todella todella taitavasti tehty, ja kun googlailin asiaa, se on myös aika yleinen.
Hyvin suunniteltu on myös joustava
Summa summarum, olen varannut jokaisen hotellin tai asunnon reissuamme varten, ja vaikka tiedän, että kaikki ei tule menemään niin kuin suunnittelen – ja hyväksyn sen kyllä – olen silti tyytyväinen, että alustava suunnitelma on näin hyvä! Lisäksi hieno budjettiexcelini sisältää jokaisen hotellin viimeisen peruutuspäivän, ja pystyn hienosti seuraamaan sitä, mihin saakka voin tehdä muutoksia, jos matkalla tulee yllätyksiä eteen.
Oman bungalowimme terassilla Yao Yailla. Yksi ihanimmista booking-löydöistä.
Hyvä suunnitelma mahdollistaa sen, että joustaminenkin on helpompaa ja pysytään budjetissa. Matkalla pitää voida käyttää aikaa muuhun kuin säätämiseen, etenkin lasten kanssa, ja siksi suunnitelma on hyvä olla olemassa.